Szarlotka z karmelem
I kolejna pyszna szarlotka gotowa!
Tym razem wersja na niesamowicie delikatnym, kruchym cieście … z soczystymi jabłkami oblanymi karmelem.
Przypomina znane i lubiane szarlotki rustykalne.
Robi się ją niezwykle szybko i tam samo szybko znika.
Idealna do popołudniowej kawki.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 180 g
* sól – 0,5 łyżeczki
* cukier puder – 40 g
* zimne masło – 120 g
* zimna woda – ok. 5 łyżek
NADZIENIE:
* soczyste jabłka – 1 kg
* sok z cytryny – 2 łyżki
* cukier wanilinowy – 1 łyżka
* cukier brązowy – 80 g
* masło – 65 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy.
Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
NADZIENIE:
Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu.
Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem.
Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół jabłek do wewnątrz i lekko ściskamy.
Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 40 minut, zostawiamy do ostudzenia.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Obłędnie smakuje np. z waniliowym lodami!
DRUKUJ: