Szarlotka z karmelem

Szarlotka z karmelem

 I kolejna pyszna szarlotka gotowa!

Tym razem wersja na niesamowicie delikatnym, kruchym cieście … z soczystymi jabłkami oblanymi karmelem.

Przypomina znane i lubiane szarlotki rustykalne.

Robi się ją niezwykle szybko i tam samo szybko znika.

Idealna do popołudniowej kawki.

Spróbujcie!

Zdjęcie - SZARLOTKA Z KARMELEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - SZARLOTKA Z KARMELEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 180 g

* sól – 0,5 łyżeczki

* cukier puder – 40 g

* zimne masło – 120 g

* zimna woda – ok. 5 łyżek

NADZIENIE:

* soczyste jabłka – 1 kg

* sok z cytryny – 2 łyżki

* cukier wanilinowy – 1 łyżka

* cukier brązowy – 80 g

* masło – 65 g

Zdjęcie - SZARLOTKA Z KARMELEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - SZARLOTKA Z KARMELEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy.

Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne.

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

NADZIENIE:

Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu.

Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce.

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem.

Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół jabłek do wewnątrz i lekko ściskamy.

Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 40 minut, zostawiamy do ostudzenia.

Całość posypujemy cukrem pudrem.

Obłędnie smakuje np. z waniliowym lodami!

Zdjęcie - SZARLOTKA Z KARMELEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - SZARLOTKA Z KARMELEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DRUKUJ:

Kategorie przepisów