Szarlotka z bezą
Delikatna, z kruchym spodem i pyszną bezową pierzynką. Mowa o szarlotce, która króluje dziś w mojej kuchni. Po zjedzeniu słyszę tylko zachwyt nad jej smakiem. Ciasto idealne zarówno na weekend, czy święta. Może i Wy upieczecie inną wersję szarlotki?
Składniki:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę , dodać pokrojone kostki masła, posiekać dokładnie. W mące z masłem zrobić wgłębienie, do którego dodać żółtka i śmietanę, przesiać cukier puder. Całość siekać nożem, a następnie wyrobić na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać na 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Postarać się, aby boki także były "oblepione" ciastem. Spód szarlotki zapiec przez 15 min w temperaturze 180 stopni. W czasie, gdy spód się piecze należy przygotować jabłka. Jeśli nie posiadamy gotowej konfitury jabłka należy obrać i pokroić w kostkę. Na upieczony spód wyłożyć jabłka lub konfiturę, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Aby przygotować bezę należy białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek, aby żadne kawałki skorupki, czy żółtka nie wpadły do nich. Następnie dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę mikserem. Do ubitych białek wsypywać po łyżce cukier ciągle ubijając. Gotową masą białkowo-cukrową przełożyć na jabłka, dokładnie rozsmarowując, aby przykryła jabłka. Tak przygotowaną szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do temp, 150 stopni przez 40 min. Szarlotka z bezą najlepiej smakuje na zimno.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- kostka masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 kg jabłek lub 2 słoiczki konfitury z jabłek,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 białek,
- 15 łyżek cukru kryształu
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę , dodać pokrojone kostki masła, posiekać dokładnie. W mące z masłem zrobić wgłębienie, do którego dodać żółtka i śmietanę, przesiać cukier puder. Całość siekać nożem, a następnie wyrobić na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać na 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Postarać się, aby boki także były "oblepione" ciastem. Spód szarlotki zapiec przez 15 min w temperaturze 180 stopni. W czasie, gdy spód się piecze należy przygotować jabłka. Jeśli nie posiadamy gotowej konfitury jabłka należy obrać i pokroić w kostkę. Na upieczony spód wyłożyć jabłka lub konfiturę, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Aby przygotować bezę należy białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek, aby żadne kawałki skorupki, czy żółtka nie wpadły do nich. Następnie dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę mikserem. Do ubitych białek wsypywać po łyżce cukier ciągle ubijając. Gotową masą białkowo-cukrową przełożyć na jabłka, dokładnie rozsmarowując, aby przykryła jabłka. Tak przygotowaną szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do temp, 150 stopni przez 40 min. Szarlotka z bezą najlepiej smakuje na zimno.