Szarlotka w kratkę
- Wynik: 80
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Kratka na cieście kojarzy mi się z czasami, które już dawno minęły i nigdy nie wrócą. I chociaż próbuję je przywołać krojąc paski na szarlotce to ona też za każdym razem smakuje inaczej. Dzisiaj wydanie prawie minimalistyczne.
Składniki- margaryna - 150 g
- smalec - 150 g
- mąka pszenna - 200 g
- cukier - 100 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kwaśne jabłka - 1,5 kg
- cukier - do smaku
- cynamon - 1 łyżeczka
- cukier puder - do posypania
- żółtka - 5 szt.
Z margaryny, smalcu, cukru i mąki z proszkiem do pieczenia zagnieść kruszonkę. Wbić żółtka i wyrabiać gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią formę o wymiarach 32/34 cm. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cukrem, po pewnym czasie puszczą sok, który należy odcisnąć. Wyłożyć jabłka równomiernie na cieście, posypać cynamonem. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować, pociąć radełkiem na paski. Układać na szarlotce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godź. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)