Szarlotka tutti frutti

Przepis na tę wspaniałą szarlotkę znalazłam w książeczce „Przepisy czytelników: Lato” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”. Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców, ale logiczne jest, że jeżeli jest to szarlotka, to bazą powinny być jabłka, a skoro nazywa się „tutti frutti”*, to muszą być tam także inne owoce. Ja akurat dodałam gruszki i brzoskwinie, bo to idealne owoce na koniec lata, a całość doprawiłam cynamonem – bo co to za szarlotka bez cynamonu, prawda? :)

Zdjęcie - Szarlotka tutti frutti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SZARLOTKA TUTTI FRUTTI
3 szklanki mąki,
5 jajek,
250g masła,
1,5 szklanki cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
800g jabłek,
2 gruszki,
2 brzoskwinie,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka cynamonu

Oddzielić żółtka od białek. Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, proszkiem do pieczenia i ½ szklanki cukru pudru. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, dwie z nich owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Trzecią częścią wylepić dno formy (25x30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki i schłodzić przez ok. pół godziny. Po tym czasie zapiec w gorącym piekarniku (200 stopni) na jasnozłoty kolor (ok. 15 minut).
W tym czasie obrać owoce, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pestki, a każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie owoce wymieszać w misce razem z sokiem z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i ubijać, aż się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką.
Na zapieczony spód ciasta wyłożyć owoce i równomiernie posypać cynamonem. Na nie zetrzeć na tarce jedną część zamrożonego ciasta, następnie wyłożyć pianę, a na wierzch zetrzeć drugą zamrożoną część ciasta.
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.


* "Tutti frutti" z języka włoskiego dosłownie oznacza "wszystkie owoce". Nazwa ta najczęściej używana jest do określania wieloowocowych lodów i deserów.

Zdjęcie - Szarlotka tutti frutti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka tutti frutti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z gruszkami
1

Ciasto z gruszkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka Zebra

Babka Zebra

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Śniadanie biegacza albo lekki obiad czyli pomarańczowe mini-naleśniki w 30 minut

Śniadanie biegacza albo lekki…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki

Galaretkowiec
1

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta marcepanowa z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puszyste naleśniki biszkoptowe dla NieAlergika

Puszyste naleśniki biszkoptowe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Babka gotowana waniliowa

Babka gotowana waniliowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Focaccia z serem feta i oliwkami

Focaccia z serem feta i oliwka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym

Pampuchy drożdżowe z sosem wiś…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii