Szarlotka owsiano - migdałowa

Szarlotka owsiano - migdałowa


Zdjęcie - SZARLOTKA OWSIANO MIGDAŁOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej
100g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1kg jabłek antonówka,
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka cynamonu,
sok z 1/2 cytryny i odrobina startej skórki


Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondla, posypać cukrem, cynamonem i dusić na małym ogniu około 20 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i skórkę. Odłożyć. Płatki owsiane zemleć w młynku i połączyć z mąką, migdałami, cukrem, proszkiem do pieczenia i stopionym masłem. Wyrobić ciasto. Około 3/4 ciasta zużyć do wyłożenia okrągłej niewielkiej formy i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, a na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Całość piec w piekarniku kolejne 15 minut.


Zdjęcie - SZARLOTKA OWSIANO MIGDAŁOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów