Szarlotka mojej mamy
Ciasto jest całkiem bez cukru, jabłka też powinny być mało słodkie.
Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną.
Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
kostka masła (200g)
szczypta soli
3 żółtka
1/4 szklanki zimnej wody
Słoik prażonych jabłek do przełożenia
Posiekać masło z mąką, posypać solą, dodać żółtka i wodę, zagnieść.
Ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1:2.
Większy kawałek ciastac rozwałkować i wyłożyć nim blachę, podpiec w temperaturze 180C, wyłożyć jabłka, ozdobić wyciętymi paskami z rozwałkowanego pozostałego ciasta.
Posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.
Smacznego :)