Szarlotka mojej mamy

Szarlotka mojej mamy
Zdjęcie - Szarlotka mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jest całkiem bez cukru, jabłka też powinny być mało słodkie.
Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną.

Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
kostka masła (200g)
szczypta soli
3 żółtka
1/4 szklanki zimnej wody

Słoik prażonych jabłek do przełożenia

Posiekać masło z mąką, posypać solą, dodać żółtka i wodę, zagnieść.
Ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1:2.
Większy kawałek ciastac rozwałkować i wyłożyć nim blachę, podpiec w temperaturze 180C, wyłożyć jabłka, ozdobić wyciętymi paskami z rozwałkowanego pozostałego ciasta.
Posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.

Smacznego :)

Kategorie przepisów