Szarlotka kokosowa
Pyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha!
Składniki na kruchy spód:
170 g mąki orkiszowej jasnej 630
100 g mączki ziemniacznej
125 g masła
2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
1 jajko
Jabłkowe nadzienie:
1,5 kg jabłek
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Kokosowa kruszonka:
100 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mączki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
150 g wiórków kokosowych
100 g masła
Dodatkowo:
3 łyżki dżemu z pigwy lub innego
cukier puder na posypkę
Wykonanie:
- suche składniki na kruchy spód posiekać z pokrojonym, zimnym masłem, następnie dodać jajko. Szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę
- jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone jabłuszka, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i podgrzewać około 15 minut, aż część jabłek się całkowicie rozgotuje. Ostudzić
- składniki na kruszonkę wymieszać z posiekanym, zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki
- foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce
- piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko się rumieni przykryj ciasto folią aluminiową
- studzić na kratce