Szafranowe babeczki
Babeczki.. ..smaczne...przepis podpatrzony gdzieś w necie.
- 1,5 szkl. mąki
- 115 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szkl. letniego mleka
- kilka nitek szafranu (4-5)
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka, ponownie 1/3 składników suchych, mleko, kończąc na ostatniej porcji mąki.
Ciasto przełożyć do foremek lub formy na małe babeczki.Piec około 40 minut w 175 stopni. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.