Szachownica drożdżowa
W tym tygodniu miałam nie brać udziału w Weekendowej Piekarni ale kiedy Andzia pokazała swoją propozycję, nie mogłam się powstrzymać. I chociaż zazwyczaj piekę w soboty, a jutro w związku z imieninami mam już zajęty cały dzień, postanowiłam szachownicę drożdżową upiec w piątek. I bardzo się z tego cieszę, bo szachownica jest bardzo smaczna, puszysta i mięciutka. Bardziej do smaku przypadły mi białe bułeczki ale kakaowe były równiez całkiem dobre. No i wygląd jest całkiem orginalny.
Składniki:
- 30 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietanki kremówki
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać mleko, pozostały cukier, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).
Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłożyć na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem.