Syrniki- twarogowe placuszki
Syrniki (zwane też twarożnikami) to potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Placuszki składające się w większości z białego sera, który po usmażeniu staje się pysznie miękki i delikatny. Są świetnym pomysłem na śniadaniowe danie na słodko- idealnie smakują podane z kwaśną śmietaną i słodkimi owocami (np. konfiturą) w zestawie.
Muszę dodać, że syrniki są bardzo sycące (w końcu składają się głównie z twarogu!). 3 zjedzone przeze mnie na śniadanie to absolutny max i jestem najedzona do obiadu ;)
Do ich zrobienia najbardziej lubię używać mielonego twarogu w kostce- nie jest tak wilgotny jak ten z wiaderka, nie kruszy się jak typowy w kostce, a przy tym ciasto na syrniki pozostaje delikatne, elastyczne i łatwe do formowania.
Z proporcji usmażycie ok. 10 syrników, każdy o średnicy ok. 10 cm.
Składniki:
- twaróg - 1/2 kg (mielony, w kostce)
- jajko - 2 szt
- kaszka manna - 100 g
- sól - duża szczypta
- cukier - 2 łyżki
- mąka pszenna - ok. 3 łyżki, do obtaczania
- olej - do smażenia
- opcjnalne dodatki - np. pokrojone w kostkę jabłko, wcześniej namoczone rodzynki, skórka z pomarańczy ...
W misce połącz rozdrobniony widelcem twaróg, jajka, kaszkę, sól i cukier. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły, niezbyt jednak długo.
Łyżką nabieraj porcję ciasta, przełóż na talerz z mąką, obtocz. Rękoma delikatnie uformuj okrągły placuszek, gruby na ok. 1,5 cm. Otrzep nadmiar mąki.
Placuszki układaj na patelni z rozgrzanym olejem, smaż na złoto z obu stron, na rozgrzanym oleju.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną i konfiturą owocową.