Świderki z ricottą

Świderki z ricottą
Zdjęcie - Świderki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone.Pomysł na takie świderki znalazłam tutaj.
  • 250- 350 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g białego cukru
  • szczypta soli
  • 375 g ricotty
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru np.trzcinowego do posypania
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, szczyptę soli i ricottę . Zagnieść miękkie ciasto, podsypując mąką ( ilość mąki zależy od ricotty) . Podzielić ciasto na części, uformować cienkie wałeczki długości 20-25 cm .Zwinąć świderki i ułożyć na blaszce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać brązowym cukrem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. (górna i dolna grzałka). Piec około 25-30 minut.
Zdjęcie - Świderki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Świderki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Świderki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Świderki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Świderki z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów