Świderki z kalarepką

Świderki z  kalarepką

Proste i lekkie danie kuchni włoskiej. Będzie pyszne, tylko należy pamiętać o tym, aby kalarepkę udusić do miękkości. Raz próbowałam podsmażyć ją na chrupiąco i niestety każdy wybierał z talerza makaron, dziękując za kalarepkę:)

Zdjęcie - Świderki z  kalarepką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świderki z kalarepką

Składniki:

  • 10 dag świderków
  • średniej wielkości kalarepka
  • łyzeczka oliwy
  • zabek czosnku
  • 1/2 puszki (20 dag) pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Makaron ugotować al dente, odcedzić. Kalarepkę obrać i pokroić w cienkie słupki, wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą i dusić do miękkości. Dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać, jeszcze chwilę dusic. Następnie wrzucić rozdrobnione widelcem pomidory, dusić wszystko ok. 5 minut, po czym dodać makaron, wymieszać i podgrzać. Przyprawić potrawę do smaku solą i pieprzem, Posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Kategorie przepisów