Świderki z kalarepką
Proste i lekkie danie kuchni włoskiej. Będzie pyszne, tylko należy pamiętać o tym, aby kalarepkę udusić do miękkości. Raz próbowałam podsmażyć ją na chrupiąco i niestety każdy wybierał z talerza makaron, dziękując za kalarepkę:)
Świderki z kalarepką
Składniki:
- 10 dag świderków
- średniej wielkości kalarepka
- łyzeczka oliwy
- zabek czosnku
- 1/2 puszki (20 dag) pomidorów bez skórki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Kalarepkę obrać i pokroić w cienkie słupki, wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą i dusić do miękkości. Dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać, jeszcze chwilę dusic. Następnie wrzucić rozdrobnione widelcem pomidory, dusić wszystko ok. 5 minut, po czym dodać makaron, wymieszać i podgrzać. Przyprawić potrawę do smaku solą i pieprzem, Posypać natką pietruszki.
Smacznego!