Świąteczny słodki chleb Stollen
Mam nadzieję, że Wigilia Bożego Narodzenia była u Was- Czytelników Smakowitychleb.pl niezwykle pyszna i radosna. Pierwotnie chyba wszystkim właśnie Wigilia kojarzy się ze świątecznymi smakami, jednak nie zapominajmy, że przecież święta zaczynają się dopiero dzisiaj! I właśnie dzisiaj, na słodkie śniadanie postawiłam na typowo świąteczny Stollen, w nietypowym wydaniu.
Stollen to niemieckie słodkie ciasto, z dużą ilością bakalii, które jest bardzo charakterystyczne dla okresu bożonarodzeniowego. Ja jednak ciast mam w święta dość (poza zrobionymi przeze mnie, napływają też w formie prezentów), więc dużo bardziej cieszę się z przerobionej wersji- Stollen w formie słodkiego chleba. Zamiast dodatku jajek i proszku do pieczenia, postawiłam na drożdże, co sprawia, że dużo bardziej nadaje się on na kanapki ze słodkimi dodatkami, niż częstowanie gości w formie deseru.
No i jest po prostu pyszny. Uważam, że robienie chleba jest bardzo relaksujące, więc w tym świątecznym czasie (bo pamiętajmy, że święta przecież trwają do jutra) zróbcie sobie tę przyjemność, wyjmijcie dowolne bakalie i zajadajcie się tym pysznym chlebem.
Świąteczny słodki chleb Stollen
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas: 2 godziny 30 minut
Porcje: 1
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 0, 5 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- skórka z połowy pomarańczy
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 10 ml rumu/nalewki (ja użyłam orzechówki)
- 30 g miękkiego masła
- 100 ml ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz mleka i wody.
- Powoli zacznij dolewać mleko do mieszanki i zagniatać ciasto rękami. Gdy wlejesz przewidzianą w przepisie ilość mleka, to samo zrób z ciepłą wodą, cały czas zagniatając ciasto.
- Zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez kilka minut.
- Prostokątną formę (ok. 15-20 cm) natłuść i obsyp otrębami/mąką z pełnego przemiału, aby chleb się nie przykleił. Umieść ciasto w środku, uklep ręką z góry, aby było równomiernie wyłożone w formie.
- Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 godziny aż ciasto znacznie urośnie.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw formę do piekarnika, delikatnie zamknij drzwiczki, aby chleb nie opadł i piecz przez ok. 30 minut, aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
- Odstaw do ostygnięcia..