Świąteczny słodki chleb Stollen

Świąteczny słodki chleb Stollen
Zdjęcie - Świąteczny słodki chleb Stollen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mam nadzieję, że Wigilia Bożego Narodzenia była u Was- Czytelników Smakowitychleb.pl niezwykle pyszna i radosna. Pierwotnie chyba wszystkim właśnie Wigilia kojarzy się ze świątecznymi smakami, jednak nie zapominajmy, że przecież święta zaczynają się dopiero dzisiaj! I właśnie dzisiaj, na słodkie śniadanie postawiłam na typowo świąteczny Stollen, w nietypowym wydaniu. Stollen to niemieckie słodkie ciasto, z dużą ilością bakalii, które jest bardzo charakterystyczne dla okresu bożonarodzeniowego. Ja jednak ciast mam w święta dość (poza zrobionymi przeze mnie, napływają też w formie prezentów), więc dużo bardziej cieszę się z przerobionej wersji- Stollen w formie słodkiego chleba. Zamiast dodatku jajek i proszku do pieczenia, postawiłam na drożdże, co sprawia, że dużo bardziej nadaje się on na kanapki ze słodkimi dodatkami, niż częstowanie gości w formie deseru. Zdjęcie - Świąteczny słodki chleb Stollen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami No i jest po prostu pyszny. Uważam, że robienie chleba jest bardzo relaksujące, więc w tym świątecznym czasie (bo pamiętajmy, że święta przecież trwają do jutra) zróbcie sobie tę przyjemność, wyjmijcie dowolne bakalie i zajadajcie się tym pysznym chlebem. Świąteczny słodki chleb Stollen Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 10 ml rumu/nalewki (ja użyłam orzechówki)
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz mleka i wody.
  2. Powoli zacznij dolewać mleko do mieszanki i zagniatać ciasto rękami. Gdy wlejesz przewidzianą w przepisie ilość mleka, to samo zrób z ciepłą wodą, cały czas zagniatając ciasto.
  3. Zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez kilka minut.
  4. Prostokątną formę (ok. 15-20 cm) natłuść i obsyp otrębami/mąką z pełnego przemiału, aby chleb się nie przykleił. Umieść ciasto w środku, uklep ręką z góry, aby było równomiernie wyłożone w formie.
  5. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 godziny aż ciasto znacznie urośnie.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw formę do piekarnika, delikatnie zamknij drzwiczki, aby chleb nie opadł i piecz przez ok. 30 minut, aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  8. Odstaw do ostygnięcia..

3.1.09

Kategorie przepisów