Świąteczny rosół z sandacza

Świąteczny rosół z sandacza
Zdjęcie - Świąteczny rosół z sandacza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny rosół z sandacza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na rosół:
  • 100 g filetu z sandacza na osobę
  • 3 marchewki
  • seler
  • cebula
  • por
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • biały pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 1 l wody
na kluski:
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
Przygotowanie Przygotować kluski: miękkie masło rozmieszać trzepaczką z jajkami, stopniowo dodając mąkę, sól i mleko. Mieszać, aż powstanie kremowe, jednolite ciasto. Zagotować wodę w garnku, posolić. Wlewać ciasto do wrzątku przez grube oczka np. durszlaka. Chwilę poczekać i zamieszać delikatnie łyżką. Gotować do momentu, aż kluski wypłyną (ok. 3 min.). Wylać na sito.


Do garnka włożyć cebulę, liście laurowe oraz starte na grubej tarce seler i marchewki. Zalać wodą i posolić. Zagotować i zostawić na małym ogniu ok. 10 min., aż warzywa będą miękkie.


Dodać umyte filety z sandacza i por pokrojony w krążki. Dodać pieprz i gotować wszystko na małym ogniu przez 5 min. Po tym czasie wyjąć rybę na ciepły talerz, przykryć. Rosół przelać przez sito do drugiego garnka i postawić na ciepłej płycie. Doprawić solą i pieprzem. Wlać sok z cytryny.


Na każdy talerz wyłożyć porcję kluseczek, warzywa z wywaru i rybę. Zalać rosołem. Udekorować natką.


Porada:

Rosół można ugotować z dodatkiem białego wina. Wtedy wlewamy 700 ml wody i 300 ml wina. Całość osiągnie wykwintny, aksamitny smak!



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów