Świąteczne kajzerki

Świąteczne kajzerki

Zdjęcie - Świąteczne kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowania do świąt trwają w najlepsze, ale znalazłam chwilę, aby napisać jeszcze jeden przepis. Mam słabość do domowych bułeczek, a szczególną sympatią darzę kajzerki. Jednak nie takie zwykłe, nacinane w gwiazdę drugą stroną noża, a kajzerki ręcznie zawijane. Jesienią przedstawiłam przepis na dyniowe kajzerki wraz ze zdjęciami w jaki sposób je zawijać. Tym razem opracowałam inne ciasto, jednak zawijałam je w ten sam sposób.

Kajzerki są w świątecznym klimacie, ponieważ dodałam do nich przyprawę do piernika, nie są jednak wcale specjalnie słodkie, bo dodałam tylko odrobinę cukru trzcinowego. Można je śmiało zaserwować np. do świątecznego pasztetu.

Zdjęcie - Świąteczne kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świąteczne kajzerki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min.

Porcje: 6-12

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 260 ml letniego mleka
  • jajko
  • 3 łyżki topionego masła
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Wbijamy jajko, dodajemy topione masło i stopniowo wlewając letnie mleko wyrabiamy ciasto kilka minut. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na godzinę.
  2. Ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 6 lub 12 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek długości min. 40 cm.
  3. Koniec wałeczka zawijamy tak, aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając przez otwór. Przekładamy jeszcze dwa-trzy razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku.
  4. Tak uformowane kajzerki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu
  5. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem. Kajzerki pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce. Przed podaniem można je dodatkowo posypać przyprawą do piernika lub kakaem.

3.1.09

Kategorie przepisów