Świąteczne kajzerki
Przygotowania do świąt trwają w najlepsze, ale znalazłam chwilę, aby napisać jeszcze jeden przepis. Mam słabość do domowych bułeczek, a szczególną sympatią darzę kajzerki. Jednak nie takie zwykłe, nacinane w gwiazdę drugą stroną noża, a kajzerki ręcznie zawijane. Jesienią przedstawiłam przepis na dyniowe kajzerki wraz ze zdjęciami w jaki sposób je zawijać. Tym razem opracowałam inne ciasto, jednak zawijałam je w ten sam sposób.
Kajzerki są w świątecznym klimacie, ponieważ dodałam do nich przyprawę do piernika, nie są jednak wcale specjalnie słodkie, bo dodałam tylko odrobinę cukru trzcinowego. Można je śmiało zaserwować np. do świątecznego pasztetu.
Świąteczne kajzerki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min. Porcje: 6-12 Składniki- 400 g mąki pszennej typ 650
- 5 g suszonych drożdży instant
- 260 ml letniego mleka
- jajko
- 3 łyżki topionego masła
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Wbijamy jajko, dodajemy topione masło i stopniowo wlewając letnie mleko wyrabiamy ciasto kilka minut. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na godzinę.
- Ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 6 lub 12 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek długości min. 40 cm.
- Koniec wałeczka zawijamy tak, aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając przez otwór. Przekładamy jeszcze dwa-trzy razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku.
- Tak uformowane kajzerki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu
- Wierzch bułeczek smarujemy białkiem. Kajzerki pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce. Przed podaniem można je dodatkowo posypać przyprawą do piernika lub kakaem.