Świąteczne ciasto żurawinowe

Świąteczne ciasto żurawinowe

Zdjęcie - Świąteczne ciasto żurawinowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto skradło moje serce! Maślany spód (ale z kokosową nutą!), słodka kruszonka, a pomiędzy nimi nadzienie z dwóch rodzajów żurawiny (suszonej i świeżej/mrożonej), gotowanych w soku pomarańczowym. To jest po prostu pyszne!

Zdjęcie - Świąteczne ciasto żurawinowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje ciasta na foremkę o wymiarach ok. 20x 30 cm.

Ten przepis pochodzi z mojego świątecznego e-booka, który możecie darmowo pobrać pod linkiem poniżej. To taka książeczka kucharska z przepisami na bożonarodzeniowe ciasta, ciasteczka i desery. Smacznej lektury! :)

Zdjęcie - Świąteczne ciasto żurawinowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Książeczkę znajdziecie pod TYM linkiem (klik)

Zdjęcie - Świąteczne ciasto żurawinowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ciasto
  • masło - 100 g, miękkie
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
  • kruszonka
  • mąka pszenna - 1/4 szklanki
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • nadzienie
  • żurawina suszona - 1 szklanka
  • żurawina świeża /mrożona - 1 szklanka
  • sok pomarańczowy - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i jajkiem.

Dodaj sól, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, aby tylko składniki się połączyły (ciasto nie ma być jednolite).

3/4 ciasta przełóż do foremki (ok. 25×20 cm)  i wyłóż nim dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 oC na 10 minut, niech się lekko podpiecze.

Do reszty ciasta dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, palcami rozdrobnij na drobną kruszonkę.

Obra rodzaje żurawiny wymieszaj z mąką ziemniaczaną, zalej sokiem i gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały sok. Ostudź.

Owoce wyłóż na podpieczony spód. Wierzch posyp kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 180 oC, aż wierzch ładnie się zrumieni. Po upieczeniu ozdób lukrem lub oprósz cukrem pudrem.

Kategorie przepisów