Suszone jabłka piernikowe
Suszone jabłka na święta które nie zdążyły się pojawić na blogu przed świętami :-( ale mam nadzieję że taka zdrowa przekąska zachęci was do zrobienia zwłaszcza po świątecznym obżarstwie. :-) :-) :-) Moja wersja jest tym razem z cynamonem ale można też zrobić zwyczajne bez dodatków lub z odrobiną wanilii - uwielbiane przez dzieci te małe i t ,,duże,, Polecam
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( ilość zależna od własnych upodobań )
- szczypta imbiru
Jabłka pokroić w plasterki szatkownicą moja grubość to ok 3-4 mm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika 100 C piec ok 2-3 godziny aż całkowicie pozbędą się wilgoci. W czasie pieczenia odwracam i posypują z drugiej strony przyprawami i pikę do całkowitego wysuszenia. Po wystudzeniu jabłka są chrupiące przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego