Sushi ze szpinakiem
Mój mąż od jakiegoś czasu jest wielkim fanem sushi. Udało mu się przekonać do niego również i mnie :) Własnoręcznie nigdy wcześniej go nie przygotowywałam. Wydawało mi się to strasznie trudne i pracochłonne. Ostatnio miałam jednak okazję podejrzeć, jak przyrządza je moja szwagierka. Stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny i postanowiłam, że za jakiś czas na pewno sama spróbuję je zrobić. Okazja nadarzyła się niedawno. Świętowaliśmy z mężem naszą małą rocznicę i uznałam, że domowe sushi będzie idealnym prezentem dla małżonka. A ponieważ ciągle trwa moja zabawa "Czas na szpinak 6!", do środka moich ryżowych rolek dodałam świeże listki szpinaku. Całość wyszła pyszna. Nad wyglądem trzeba jeszcze popracować, ale myślę, że jak na pierwszy raz, nie jest źle. Jest to oczywiście moja luźna wariacja na temat prawdziwego, japońskiego sushi, proszę więc o wyrozumiałość ;)
Wskazówki potrzebne do przyrządzenia sushi znalazłam na blogu Filozofia Smaku.
Składniki (na 4 rolki):
- 250 g ryżu do sushi
- 4 płaty nori
Zaprawa do ryżu:
- 4,5 łyżki octu ryżowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- długi ogórek
- plastry wędzonego łososia
- paluszki krabowe
- świeża marchewka
- serek kremowy (typu philadelphia)
- pasta wasabi
- świeży szpinak
- szczypiorek
- ew. sezam
- do podania: wasabi, sos sojowy, marynowany imbir
Wykonanie:
Przygotowanie ryżu:
Ryż zalać zimną wodą. Dokładnie wymieszać kolistymi ruchami. Wodę wylać, nalać świeżej i ponownie wypłukać ryż. Całą czynność powtórzyć 4-5 razy, do momentu, aż woda będzie przezroczysta. Następnie zalać ryż czystą wodą (tak aby całkiem go zakryła) i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie ryż odcedzić i umieścić w garnku z grubym dnem. Dolać zimnej wody: na 1 szklankę suchego ryżu - 1 szklanka wody +1/5 szklanki. Garnek przykryć pokrywką. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować (bez mieszania i podnoszenia pokrywki!) ok. 7-10 minut. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, skręcić gaz i zostawić ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie przygotować zaprawę: wymieszać wszystkie jej składniki, do rozpuszczenia cukru i soli. Można całość lekko podgrzać i przestudzić.
Ryż przełożyć do szerokiej miski. Wąską łopatką mieszać ryż, dolewając powoli zaprawę. Gotowy ryż przykryć wilgotną ściereczką.
Na bambusowej macie ułożyć płat nori (błyszczącą stroną do dołu). Palcami zwilżonymi wodą, rozłożyć na nim 1/4 ugotowanego ryżu, pozostawiając wolne 2-3 cm u góry. Na środku ryżu zrobić lekkie wgłębienie wzdłuż całego płatu. Palcem rozsmarować w nim odrobinę pasty wasabi oraz kremowego serka. Na nich ułożyć liście szpinaku, pokrojonego w paski łososia lub paluszki krabowe, szczypiorek, obrane i pokrojone w długie paski ogórka i marchewkę.
Przy pomocy maty zrolować całość w zgrabną rolkę. Wolny koniec płatu lekko zwilżyć wodą i dokładnie skleić całość. Ostrym nożem pokroić rolkę na zgrabne kawałki (po każdym przekrojeniu najlepiej przemywać nóż zimną wodą). Można posypać sezamem. W ten sposób przygotować trzy pozostałe płaty nori. Gotowe sushi podawać z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego :)