Surówka z młodej kapusty
Pyszna surówka, świetnie pasująca do wszelkich mięs. Młoda kapusta już jest dostępna, trzeba z tego korzystać. Najbardziej lubię młodą kapustę surową więc dla mnie to smakowita propozycja. Jeszcze tylko młode ziemniaki, jajko sadzone lub kawałek mięsa i obiad gotowy. Polecam!
składniki
1/2 główki młodej kapusty
pęczek koperku
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
3 - 4 rzodkiewki
sos:
80 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
2 starte ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli - lub do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu
przygotowanie
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Przekroić na pół, a następnie połówkę której używamy podzielić jeszcze raz wzdłuż na dwie części. Wyciąć głąb i pokroić kapustę w poprzek na bardzo cieniutkie paski. Przepłukać na sicie, osączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski. Dodać pokrojony koperek i szczypiorek oraz rzodkiewki pokrojone w słupki. Wymieszać. Do słoiczka włożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i wymieszać, dobrze potrząsając słoikiem. Doprawić sos do smaku i polać nim surówkę. Smacznego!
składniki
1/2 główki młodej kapusty
pęczek koperku
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
3 - 4 rzodkiewki
sos:
80 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
2 starte ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli - lub do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu
przygotowanie
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Przekroić na pół, a następnie połówkę której używamy podzielić jeszcze raz wzdłuż na dwie części. Wyciąć głąb i pokroić kapustę w poprzek na bardzo cieniutkie paski. Przepłukać na sicie, osączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski. Dodać pokrojony koperek i szczypiorek oraz rzodkiewki pokrojone w słupki. Wymieszać. Do słoiczka włożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i wymieszać, dobrze potrząsając słoikiem. Doprawić sos do smaku i polać nim surówkę. Smacznego!