Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na przełomie wiosny i lata, gdy na straganach pojawiają się piękne i soczyste główki. Zaraz obok kapusty duszonej z pomidorami to moja ulubiona potrawa w tym sezonie. Chyba nie potrafiłabym się określić, którą uwielbiam bardziej.

Kapusta towarzyszy nam w kuchni w zasadzie przez cały rok. Możemy wybierać spośród białych, czerwonych, poprzez włoskie , czy nawet pekińskie. Wiosenna, młoda kapusta jednak to najlepsza spośród wszystkich. I surówka z młodej kapusty to najprostszy i najsmaczniejszy dodatek, który ożywi niemal każdy domowy posiłek. Moja ulubiona wersja tej surówki jest na bazie prostego sosu vinaigrette w polskim wydaniu. Tu konieczne jest użycie oleju, nie oliwy. Według mnie oliwa, nawet ta najlepsza zupełnie zmienia charakter tej surówki. Po wielu próbach, testach i dolewaniu oliwy z tak zwanego przyzwyczajenia już wiem, że to właśnie olej jest tu idealnym dodatkiem. Dzięki niemu surówka smakuje jak za dawnych lat. Taką właśnie robiła moja babcia i mama.

No i jeszcze świeży koperek. Nie zapomnijcie o nim przypadkiem. Teraz jest najsmaczniejszy – delikatny, niemal słodki, chociaż już bujny i dorodny. To składnik, który do kapusty pasuje wyśmienicie i nie powinno zabraknąć go w surówce. Nie powinno zabraknąć go też w innych potrawach z młodej kapusty, ale to już temat na zupełnie inną okazję…

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Surówka z młodej kapusty z koperkiem Najprostsza wersja klasycznej surówki z młodej kapusty. Delikatny, słodko-kwaśny dressing wspaniale komponuje się z chrupką kapustą.

Czas przygotowania: 5 minutes macerowanie: 10 minutes Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Obiad
Rodzaj dania: surówka
Słowa kluczowe: kapusta, koperek
Porcji: 4 porcje
Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 50 ml octu jabłkowego lub winnego
  • 15 g miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Kapustę poszatkuj w długie i cienkie nitki.
  • Koperek posiekaj drobno.
  • Do dość dużej miski wlej ocet, olej oraz miód. Dodaj sporą ilość świeżo mielonego pieprzu oraz sól. Rozmąć energicznie sos, do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Do dressingu dodaj poszatkowaną kapustę i koperek. Dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw na 10-15 minut, aby kapusta lekko zmiękła w sosie. Nie jest to niezbędne, ale warto to zrobić.

Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!

Przepisy z tych kategorii

Bigos z młodej kapusty
2

Bigos z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety wieprzowe z rabarbarem

Kotlety wieprzowe z rabarbarem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Łosoś pieczony ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bigos z młodej kapusty - pyszny

Bigos z młodej kapusty - pyszn…

Beti Beti
kruche babeczki

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kiszonej kapusty
2

Surówka z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rozgrzewająca herbata z czerwonym winem
1

Rozgrzewająca herbata z czerwo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta z makreli i serka wiejskiego
1

Pasta z makreli i serka wiejsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami
1

Sałata rzymska z parmezanem, b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy