Surówka z młodej kapusty z jabłkiem
Dziś mam dla Państwa propozycję na smaczną a zarazem szybką w przygotowaniu surówkę, która w sam raz nada się do dań głównych lub do kanapek zależy kto jak lubi. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu gdzie wystarczy mieć marchew, młodą kapustę oraz jabłko no i oczywiście dodatki które podam w przepisie, spożywanie swojskich surówek przygotowanych samodzielnie sprawia największą radość w gronie rodzinnym. Nie wiem jak wy ale moja rodzina uwielbia surówki które sama przygotuję, córka zawsze powtarza " mamo te twoje surówki to dosłownie petarda " kupne przy nich się chowają, oczywiście nie chwalę się jedynie czego pragnę to podzielić się z wami przepisem abyście mogli również przygotować samodzielnie i nie kupować gotowców 😉
składniki :- 0,5 główki młodej małej kapusty słodkiej,
- 1 mała marchew,
- 1 jabłko,
- 1 płaska łyżeczka soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 3 łyżki z górką śmietany 18 %
Przygotować potrzebne nam składniki na zrobienie surówki, następnie marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej do salaterki w której będzie przygotowywana surówka, posolić i za pomocą dłoni wymieszać i uciskać aby marchew puściła delikatnie soki. Jak marchew już przygotowana wtedy dość drobno poszatkować młodą kapustę dodając ją do marchwi i również ręką uciskać razem z marchwią do zmiękczenia kapusty
Gdy kapusta poszatkowana w trakcie uciskania dłonią już ładnie zmiękła wtedy dodać obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone w małe plastry jabłko, wsypać pieprz najlepiej świeżo zmielony i całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników. Po wymieszaniu dodać śmietanę i również wymieszać aż wszystko razem połączy się w jedną całość, taką surówkę należy przygotować tuż przed podaniem obiadu ponieważ gdy nabierze wody z soków nie będzie już tak smaczna, jeżeli będzie potrzeba w czasie mieszania ze śmietaną można jeszcze według swego smaku dosolićPrzygotowana bardzo smaczna no i samodzielnie wykonana surówka świetnie pasuje do drugich dań lub kanapek a nawet gdy przygotowujemy grill, co w surówkach jest najważniejsze a to że możemy przemycić składniki czyli owoce lub warzywa takie których nasze dzieci nie chcą tknąć na przykład większość dzieci nie jada marchwi i aby ich przekonać należy dodać do surówki wtedy można zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Serdecznie polecam tą surówkę bo jest naprawdę przepyszna, moja surówka jest przygotowana dla dwóch osób ale jeżeli ktoś z Państwa ma większą ilość domowników należy podwoić ilość dodawanych składników