Surówka z marchewki i pora
Smaczna surówka zawsze podbije smak każdego dania głównego. A do tego łatwa, smaczna i zdrowa surówka powinna znaleźć się na każdym stole. Polecam zatem pyszną, szybką i łatwą w przygotowaniu surówkę z marchewki, pora i jabłka z dodatkiem chrzanu, jogurtu i majonezu, która z pewnością świetnie skomponuje się z każdym daniem głównym. Ja uwielbiam wszystkie warzywne i chrupiące dodatki do dań głównych, zapraszam po przepis!
Chyba jedynym irytującym momentem w przygotowaniu surówek jest ich tarcie na tarce. Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, zrobi to za Ciebie w kilka chwil! Wystarczy nałożyć nakładkę do tarcia i wkładać do otworu warzywa przy prędkości 11. Bułka z masłem!
Scroll down for recipe in English
Surówka z marchewki i pora(4-5 porcji)
Składniki:
- 4 średnie marchewki, obrane i starte na tarce
- 1 jabłko, obrane z usuniętym gniazdem nasiennym i starte
- 1 mały por, umyty i pokrojony w cienkie plasterki
- 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka (mniej lub więcej w zależności od jego ostrości)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj marchewkę, pora i jabłko i skrop sokiem z cytryny.
- Następnie dodaj chrzan, majonez, jogurt grecki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Carrot and leek slaw(4-5 servings)
Ingredients:
- 4 medium carrots, peeled and grated
- 1 apple, peeled, cored and grated
- 1 small leek, washed and cut into thin slices
- 2-3 tablespoons of jarred horseradish
- 3 tablespoons of mayonnaise
- 2 tablespoons of Greek yogurt
- lemon juice, salt and pepper to taste
Preparation:
- In medium bowl, mix carrots, leek and apple and sprinkle with lemon juice.
- Next mix in horseradish, mayonnaise, Greek yoghurt and season with salt and pepper to taste.
- Serve with your favorite main dish.
Enjoy!