Surówka z kapustą i ananasem
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na jesienno-zimowy dodatek do każdego dania głównego. Chrupiąca surówka z kapusty i ananasa wymieszana z dressingiem majonezowo-jogurtowym z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Nawet mój ukochany, który generalnie nie lubi wszelkiej „zieleniny” do obiadu stwierdził, że ta surówka jest wyjątkowo smaczna ? Szybka, łatwa i przyjemna, polecam!
Scroll down for recipe in English
Surówka z kapustą i ananasem(8 porcji)
Składniki:
- 1/2 średniej kapusty (300 g),posiekanej
- 1×580 g puszka ananasa, odcedzonego i posiekanego na kawałki (zachowaj 2 łyżki płynu)
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- ½ szklanki majonezu
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj majnez, jogurt, ocet, 2 łyżki soku z ananasa, cukier i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj ananasa i kapustę i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę.
Smacznego!
English version
Cabbage and pineapple slaw(8 servings)
Ingredients:
- 1/2 medium cabbage (300 g), shredded
- 1×580 g can pineapple rings, drained and chopped (2 tbsp juice reserved)
- ½ cup greek yogurt
- ½ cup mayonnaise
- 2 tbsp white wine vinegar
- 2 tbsp sugar
- salt and pepper
Preparation:
- In a mixing bowl, whisk together the mayo, yogurt, vinegar, 2 tbsp pineapple juice from the can, sugar and season with salt and pepper to taste.
- Stir in the pineapple and cabbage and mix.
- Cover and refrigerate for 30 minutes to 1 hour.
Enjoy!