Surówka z kapustą i ananasem

Surówka z kapustą i ananasem

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na jesienno-zimowy dodatek do każdego dania głównego. Chrupiąca surówka z kapusty i ananasa wymieszana z dressingiem majonezowo-jogurtowym z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Nawet mój ukochany, który generalnie nie lubi wszelkiej „zieleniny” do obiadu stwierdził, że ta surówka jest wyjątkowo smaczna ? Szybka, łatwa i przyjemna, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surówka z kapustą i ananasem

(8 porcji)

Składniki:

  • 1/2 średniej kapusty (300 g),posiekanej
  • 1×580 g puszka ananasa, odcedzonego i posiekanego na kawałki (zachowaj 2 łyżki płynu)
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj majnez, jogurt, ocet, 2 łyżki soku z ananasa, cukier i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Dodaj ananasa i kapustę i dokładnie wymieszaj.
  3. Przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę.

Smacznego!

English version

Zdjęcie - Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cabbage and pineapple slaw

(8 servings)

Ingredients:

  • 1/2 medium cabbage (300 g), shredded
  • 1×580 g can pineapple rings, drained and chopped (2 tbsp juice reserved)
  • ½ cup greek yogurt
  • ½ cup mayonnaise
  • 2 tbsp white wine vinegar
  • 2 tbsp sugar
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a mixing bowl, whisk together the mayo, yogurt, vinegar,  2 tbsp pineapple juice from the can, sugar and season with salt and pepper to taste.
  2. Stir in the pineapple and cabbage and mix.
  3. Cover and refrigerate for 30 minutes to 1 hour.

Enjoy!

Zdjęcie - Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów