Surówka wielowarzywna
Dzisiaj przepis na obiecaną surówkę, do której użyjemy pozostałości po Cieście francuskim ztuńczykiem i kukurydzą. Jest to chrupiąca, lekka surówka z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Lubię jego smak i niemal jaskrawy żółty kolor. Jako, że jest to oliwa Północy, używam go zamiast oliwy z oliwek. A następnym razem będzie przepis na pysznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, gdzie użyłam sok ananasowy z kartonu, który kupiłam do tortu marchewkowego :) Do następnego razu!
Surówka wielowarzywna
3/4 puszki kukurydzy (poj. opakowania 425 ml), 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 czerwonej papryki, 1 małe jabłko ze skórką, 1 mała kalarepka, 1 łyżka octu z białego wina, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, 1 łyżka natki pietruszki
Szczypiorek drobno posiekać, paprykę pokroić w małą kostkę, jabłko i kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystko to wymieszać z kukurydzą w misce. Dolać ocet, wino, natkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotowe!