Surówka teściowej
Surówka to jedna z moich najlepszych surówek którą nauczyła mnie robić moja była teściowa, jestem jej za to bardzo wdzięczna ponieważ ta surówka przebija wszystkie surówki jakie jadam. Po prostu nie uznaję dania głównego bez jakiejkolwiek surówki bo przecież warzywa w naszym organizmie są bardzo ważne oczywiście najlepsze warzywa to swojskie ale jeśli nie ma się takich swojskich to mogą być również kupne i to najlepiej aby były u sprawdzonego sprzedawcy lub gospodarza, co tu dużo mówić nie ma co się rozpisywać ogórki zapewne każdy uwielbia czy to duży czy też mały więc nic innego nie pozostaje jak zapoznać się z przepisem i jeśli będzie ochota to z niego skorzystać 😉
składniki :- 1 mały pęczek szczypioru drobnego,
- 0,5 płaskiej łyżki soli drobnej,
- 2 średniej wielkości ogórki foliowe,
- 4 łyżeczki cukru,
- 1,5 łyżki octu 10 %,
- 3 łyżki z górką śmietany 18 %
Do przygotowania tej właśnie surówki potrzebujemy tak niewiele aby smacznie ją zjeść do drugiego dania a więc tak : opłukany szczypiorek cienki lub jeżeli ktoś nie posiada to gruby pokroić jak najdrobniej się da, posolić go i za pomocą dłoni uciskać do czasu aż szczypior zmięknie następnie ogórki umyć i obrać ze skórki przekroić na mniejsze części a po chwili zetrzeć je na tarce jarzynowej, wsypać cukier oraz wlać ocet ( do tej surówki tylko ocet z sokiem od cytryny nie ma takiego efektu smakowego ) wymieszać i odstawić na 2 minuty aby smaki się połączyły a cukier się rozpuścił
Po wyznaczonym czasie odstania ogórków z cukrem i octem kolejny raz dokładnie wymieszać a następnie dodać śmietanę i kolejny raz wymieszać do połącznia się ogórków ze śmietaną, wymieszać na tyle dokładnie aby nie było grudek śmietany. Po przygotowaniu surówki odstawić aby wszystko razem się przegryzło, jeżeli komuś smak nie będzie odpowiadał wystarczy albo dosłodzić albo dodać octu, jak dla nas jest taka w sam raz idealnie taka jak robiła moja była teściowaPrzygotowanie tak prostej surówki nie zajmuje dużo czasu a efekt końcowy posmakuje zapewne całej rodzinie, jeżeli ktoś z Państwa z niewiadomego powodu nie lubi lub nie może szczypioru można go pominąć tylko proszę pamiętać że należy wtedy dodać mniej soli tylko tyle aby były posolone ogórki. Gotowa surówka czym dłużej postoi przed podaniem obiadu tym bardziej smakuje, nadaje się również do mięsa z grilla dowolnego rodzaju, dodam że surówka jest wodnista i taka ma właśnie byćMoją ulubioną ukochaną surówkę z ogórka na słodko - kwaśno podałam do obiadu a właściwie drugiego dania gotowego w niespełna 10 minut czyli ugotowane ziemniaki a do ziemniaków podsmażone na małej ilości oleju PIWOSZKI - skrzydełka dzielone z kurczaka w marynacie a ziemniaki delikatnie zostały okraszone tłuszczem ze skrzydełek i posypane świeżym pokrojonym koprem