Surówka "Kolorowy zawrót głowy"
Co powiecie na kolejną pyszną a zarazem pyszną surówkę w sam raz do drugiego dania lub do grilla ? Surówka jest bardzo prosta w wykonaniu wystarczy tylko mieć potrzebne do niej składniki - warzywa, przygotowanie samodzielnie surówki do obiadu to sama przyjemność nie tylko wiosną lub gdy mamy pierwsze nowalijki, gdyż w sklepach całorocznie są potrzebne do niej warzywa chociaż teraz ceny powalają na kolana ale to nie ważne gdy chce się zjeść dobrą surówkę do obiadu. Nie wiem jak Państwo ale ja zazwyczaj nie uznaję obiadu zwłaszcza drugiego dania bez dodatku jakiejkolwiek surówki
składniki :- 1 sztuka dymki ze szczypiorem,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 6 liści sałaty masłowej,
- 1 sałata rzymska czerwona,
- 1 mały pomidor czerwony,
- 1 mały pomidor żółty,
- 4 sztuki większej rzodkiewki
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka octu 10 %,
- 4 łyżki śmietany 18 %
Na początek wszystkie potrzebne warzywa dokładnie umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, następnie z rzodkiewek odciąć końce a z pomidorów wyciąć twardą część. Gdy już wszystko jest przygotowane do salaterki w której będzie robiona surówka należy cebulę dymkę wraz ze szczypiorem pokroić drobno, posolić i za pomocą dłoni ucisnąć aby cebula ze szczypiorem zmiękła, następnie wkroić liście obu sałat i dokładnie wymieszać aby połączyły się z dymką i szczypiorem
Na już wymieszaną sałatę z dymką i szczypiorem dodać pokrojone w mniejsze części rzodkiewki a następnie przygotowane wcześniej pomidory czyli oczyszczone z twardych części i również pokrojone dowolnie, można jeszcze odrobinę dodać soli i wtedy znowu wymieszać aby wszystko co dodane ładnie się połączyły ze sobąGdy już dodaną całość mamy dokładnie wymieszaną wtedy wsypać cukier i wlać ocet, wymieszać i odstawić na 5 minut aby smaki się przegryzły. Po wyznaczonym czasie odstania surówki z dodatkami dodać śmietanę i dokładnie wymieszać aby wszystko razem połączyło się w jedna całość, jeżeli będzie taka potrzeba to jeszcze trochę dosolić według swego smaku, przygotowana surówka jest gotowa do spożyciaGotowa surówka warzywna w sam raz do drugiego dania jak również jako dodatek do grilla jest przepyszna czyli słodko - kwaskowata, jeżeli ktoś jest smakoszem takich właśnie surówek wykonanych samodzielnie to jak najbardziej polecam przygotowanie jej nie sprawia największych problemów wykona ją nawet dziecko z pomocą dorosłego oczywiście. Surówka nie dość że ładnie wygląda z powodu pięknych żywych kolorów to jeszcze świetnie smakuje