Superkrucha szarlotka

Superkrucha szarlotka

Znów zachciało nam się szarlotki ;) Muszę powiedzieć, że to ciasto - wilgotne, pachnące cynamonem i jabłkami jest jednym z naszych ulubionych ciast. Połączenie jabłek i cynamonu jest po prostu niezastąpione w smaku i pasuje na każdą porę roku, na każdy dzień i na każde święto. Przepis na tę szarlotkę znalazłam u Abbry i od razu wiedziałam, że prędzej czy później będę ją piekła ;) Polecam, jest pyszna! :)

Zdjęcie - Superkrucha szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*300g mąki

*pół szklanki cukru

*pół łyżeczki cukru waniliowego

*200 g masła

*10g świeżych drożdży

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*3 żółtka

Składniki na nadzienie:

*1 kg jabłek

*cukier i cynamon do smaku

Można skorzystać z gotowych jabłek ze słoiczka, ja tak zrobiłam doprawiając je tylko większą ilością cynamonu :) Jabłek ze słoika dałam około 1 kg.

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże wystarczy wkruszyć). 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/3 włożyć do zamrażalnika na 1/2 godziny.

Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem i cynamonem.

Spód ciasta podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 10-15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, ja dałam gotowe ze słoika i posypałam obficie cynamonem. Na jabłka zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut.

Smacznego :)

Zdjęcie - Superkrucha szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów