(Super!) proste ciasto z gruszkami
Pachnie cynamonem, jest wilgotne i szybkie w przygotowaniu- ciasto ideał, do którego zrobienia nie potrzeba nawet miksera!
Wszystkie składniki wkładasz do miski, kilka ruchów łyżką i gotowe- ciasto można przelewać do foremki.
Na wierzchu ułóż owoce. Mogą być gruszki, ale jabłka czy śliwki też znakomicie się nadadzą!
Składniki- gruszki - 3 szt
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- olej - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- soda - 1/2 sody
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
Wysmaruj masłem foremkę o średnicy ok.25 cm.
W misce połącz oba rodzaje cukru z jajkami i olejem. Dodaj suche składniki- mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Powstanie dość gęste ciasto.
Wyłóż je do foremki. Na wierzchu ułóż cząstki obranej gruszki (ja dodatkowo posypałam całość grubym cukrem).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut. Przed podaniem ostudź.