Suflet z żubrówką i jagodami
Jest to modyfikacja przepisu Roberta Makłowicza na suflet z żubrówką i sosem jabłkowo-malinowym. Delikatny, mało słodki deser z wyczuwalnym smakiem żubrówki.
Składniki (na 4 porcje):
4 jajka
kieliszek żubrówki
łyżka cukru
łyżka rozpuszczonego masła
Sos:
10 dag zmiksowanych jagód
łyżeczka cukru pudru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z żubrówką, a następnie delikatnie dodać do białek. Masę przelać do kokilek posmarowanych masłem i posypanych cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.
Po upieczeniu zrobić delikatnie wgłębienie i wlać sos jagodowy. Podawać gorące.
Smacznego!
Składniki (na 4 porcje):
4 jajka
kieliszek żubrówki
łyżka cukru
łyżka rozpuszczonego masła
Sos:
10 dag zmiksowanych jagód
łyżeczka cukru pudru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z żubrówką, a następnie delikatnie dodać do białek. Masę przelać do kokilek posmarowanych masłem i posypanych cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.
Po upieczeniu zrobić delikatnie wgłębienie i wlać sos jagodowy. Podawać gorące.
Smacznego!