Suflet z wędzonego łososia i grzybów

Suflet z wędzonego łososia i grzybów

Zdjęcie - Suflet z wędzonego łososia i grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSuflet z wędzonego łososia i grzybów może sprawdzić się jako wykwintna przystawka świąteczna lub nietypowe śniadanie. Wszak suflety to najsubtelniejsza odmiana… omletu. Ich delikatna, piankowa struktura i grzybowy aromat zachwycą każdego smakosza. Masę na suflet można przygotować wcześniej, jednak musi być w temp. pokojowej, a białka należy ubić i dodać bezpośrednio przed pieczeniem. Ważne, by suflety podać od razu po wyjęciu z piekarnika – w miarę stygnięcia opadają.

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 15-20 g suszonych grzybów
  • cebuli
  • 50 g margaryny (np. Palma z Kruszwicy)
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie odlewamy je, bardzo drobno kroimy i przesmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie bardzo drobno kroimy łososia. Margarynę z mąką podgrzewamy w niewielkim garnku. Gdy rozpuści się i zacznie skwierczeć, dolewamy powolnym strumieniem mleko – intensywnie i szybko mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zagotuje się, zdejmujemy ją z ognia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Jeśli pojawiły się grudki, możemy przetrzeć przez sito. Do masy dodajemy musztardę, łososia, koperek i grzyby. Odstawiamy do przestygnięcia, a piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Smarujemy naczynia (4 duże kokilki lub 6 małych) margaryną i wysypujemy bułką tartą wymieszaną z parmezanem. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy całość do kokilek, wyrównujemy czubek nożem i natychmiast wstawiamy do piekarnika. Suflety z wędzonego łososia pieczemy 15-20 minut. Podajemy od razu, gorące.

Zdjęcie - Suflet z wędzonego łososia i grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku. Do pobrania od 1 grudnia 2013.

Kategorie przepisów