Suflet z łososia
Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na suflet z łososia. W każdym czegoś mi brakowało, poeksperymentowałam więc sama i oto jest: puszysty, pachnący koperkiem, bardzo delikatny. Pyszny, do zjedzenia od razu po wyjęciu z pieca- taki już jego urok, że nie lubi czekać :)
Składniki
- łosoś - 300 g, ugotowany
- masło - 3 łyżki
- mąka pszenna - 3 łyżki
- mleko - 1 szklanka
- jajko - 4 szt (żółtka i białka oddzielnie)
- musztarda - 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- koperek - 1 łyżka, posiekany
- szczypior - 1 łyżka, posiekany
- ziele angielskie - 3 ziarna
- cebula - 1/2 szt
- mąka krupczatka - odrobina do wysypania foremek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Sposób przygotowania
Łososia ugotować w mleku z dodatkiem ziela angielskiego i cebuli. Po ok. 5 minutach wyjąć rybę, mleko zachować. Łososia oczyścić z ości i skóry, drobno posiekać.
W rondelku rozgrzać masło, dokładnie rozmieszać w nim mąkę, zalać ciepłym mlekiem pozostałym po gotowaniu ryby.
Żółtka utrzeć z musztardą, przecierem, dodać przygotowany sos beszamelowy oraz rybę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką, dodać posiekany koperek. Masę delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Nakładać do nasmarowanych masłem i wysypanych mąką krupczatką foremek. Piec w temperaturze 170 oC przez ok. 35 minut.