Styropian
To ciasto piekłam na wesele..i dlatego nie ma zdjęć z przekroju..ale jak zrobię następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było pyszne..W internecie jest wiele różnych przepisów na styropian [czyli oszukany sernik, bo smakuje jak sernik] z dodatkiem jogurtów lub śmietany, z wiórkami lub bez...ja zrobiłam według przepisu znajomej [ mam jeszcze jeden przepis od niej na ciasto z suszoną śliwką- bez alkoholu - też robiłam na wesele - pyszne było..ale mam tylko jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić].
Ciasto kruche:
- 450 g mąki
- 1 szkl.cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 7 żółtek
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jogurtowe:
- 7 białek
- 1 szkl.cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 3 duże jogurty greckie
Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta.
Ciasto piec około 55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić.