Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybami

Dziś przedstawiam niezwykle, szybkie, łatwe i przyjemne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny nawet w najbardziej zapracowanym tygodniu. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Uwielbiam takie proste a smaczne dania, nawet mój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie mi- to mój największy krytyk ? Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – pycha!

Zdjęcie - Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Strogonow z wołowiną i grzybami

(5-6 porcji)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 600 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie paski
  • 400 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 3 łyżki koniaku / brandy
  • 2 szklanki śmietanki 36 %
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i włóż mięso. Podsmaż do zarumienienia przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, przełóż mięso na talerz i odstaw.
  2. Do tej samej patelni włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia przez 2-3 minuty. Dodaj grzyby, podsmaż aż lekko zmiękną i wlej koniak lub brandy.
  3. Gotuj, aż koniak prawie odparuje i wmieszaj koncentrat, ketchup i tymianek.
  4. Następnie włóż ponownie do patelni mięso, dodaj sos Worcestershire, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty.
  5. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 10-15 minut aż zgęstnieje do konsystencji sosu.
  6. Ponownie dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym makaronem.

Smacznego!

Zdjęcie - Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beef and mushroom stroganoff

(5-6 servings)

Ingredients:

  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 600 g sirloin steak, cut into thin, short strips
  • 400 g mushrooms, sliced
  • 1 onion, chopped
  • 2 large cloves garlic, diced
  • 3 tablespoons tomato paste
  • 3 tablespoons ketchup
  • 3 tablespoons Worcestershire sauce (optional)
  • 3 tablespoons cognac / brandy
  • 2 cups double cream
  • leaves form a few sprigs of thyme
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Lightly season the meat with salt and pepper. Heat a large pan over medium heat, add oil and meat and cook until browned, for 1-2 minutes per side. Transfer on the plate and set aside.
  2. Transfer the browned meat into a bowl and reserve.
  3. Next add the onion and garlic to the pan and cook for a 2-3 minutes until translucent. Add mushrooms, cook until lightly softened and add cognac.
  4. Cook until coganc almost evaporates and add tomato paste, ketchup and thyme and stir to distribute.
  5. Then add the browned meat, the Worcestershire sauce, stir to coat evenly and cook for 1-2 minutes.
  6. Add double cream, season with salt and pepper to taste. and cook for an additional 10-15 minutes until slightly reduce and thicken.
  7. Season if necessary and serve with pasta.

Enjoy!

Zdjęcie - Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów