Strogonow z wołowiną i grzybami
Dziś przedstawiam niezwykle, szybkie, łatwe i przyjemne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny nawet w najbardziej zapracowanym tygodniu. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Uwielbiam takie proste a smaczne dania, nawet mój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie mi- to mój największy krytyk ? Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – pycha!
Scroll down for recipe in English
Strogonow z wołowiną i grzybami(5-6 porcji)
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 600 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie paski
- 400 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- 3 łyżki koniaku / brandy
- 2 szklanki śmietanki 36 %
- listki z kilku gałązek tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i włóż mięso. Podsmaż do zarumienienia przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, przełóż mięso na talerz i odstaw.
- Do tej samej patelni włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia przez 2-3 minuty. Dodaj grzyby, podsmaż aż lekko zmiękną i wlej koniak lub brandy.
- Gotuj, aż koniak prawie odparuje i wmieszaj koncentrat, ketchup i tymianek.
- Następnie włóż ponownie do patelni mięso, dodaj sos Worcestershire, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty.
- Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 10-15 minut aż zgęstnieje do konsystencji sosu.
- Ponownie dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym makaronem.
Smacznego!
English version
Beef and mushroom stroganoff(5-6 servings)
Ingredients:
- 3 tablespoons vegetable oil
- 600 g sirloin steak, cut into thin, short strips
- 400 g mushrooms, sliced
- 1 onion, chopped
- 2 large cloves garlic, diced
- 3 tablespoons tomato paste
- 3 tablespoons ketchup
- 3 tablespoons Worcestershire sauce (optional)
- 3 tablespoons cognac / brandy
- 2 cups double cream
- leaves form a few sprigs of thyme
- salt and pepper
Preparation:
- Lightly season the meat with salt and pepper. Heat a large pan over medium heat, add oil and meat and cook until browned, for 1-2 minutes per side. Transfer on the plate and set aside.
- Transfer the browned meat into a bowl and reserve.
- Next add the onion and garlic to the pan and cook for a 2-3 minutes until translucent. Add mushrooms, cook until lightly softened and add cognac.
- Cook until coganc almost evaporates and add tomato paste, ketchup and thyme and stir to distribute.
- Then add the browned meat, the Worcestershire sauce, stir to coat evenly and cook for 1-2 minutes.
- Add double cream, season with salt and pepper to taste. and cook for an additional 10-15 minutes until slightly reduce and thicken.
- Season if necessary and serve with pasta.
Enjoy!