Stewia – naturalna słodycz

Stewia – naturalna słodycz

Stewia słyszałam już o niej od dawna, ale zawsze była to wersja przetworzona i jakoś nie zachęcała mnie do spróbowania. Aż spotkałam stewię suszoną, kupiłam i .. kupować będę, bo wywar który z niej zrobiłam naprawdę mi smakuje.

A czy Wy znacie, używacie stewię ? Lubicie ?

Zdjęcie - Stewia – naturalna słodycz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Roślina ta jest słodsza od cukru, ale nie zawiera kalorii.

Stewia – wywar

  • 0,5 szklanki suszonej stewii
  • 2 szklanki wody wrzącej

Zdjęcie - Stewia – naturalna słodycz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do garnuszka wsypujemy suszone liście stewii, zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na co najmniej 10 godzin pod przykryciem. Przecedzamy płyn, przelewamy do czystego słoika i dodajemy do herbaty, kawy. Wykorzystujemy w ciągu maksymalnie 3 dni, zostawiając słoik w lodówce.

Kategorie przepisów