Steki z kalafiora.
Prosta przekąska lub lekki, wegetariański obiad. Smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku, ale właśnie teraz kalafiory są najokazalsze, wykorzystajmy to.
Steki z kalafiora to niebanalny sposób na podanie tego prostego i popularnego warzywa. Smakuje równie dobrze, a nawet lepiej niż polane masełkiem z podsmażoną bułką tartą.
Nastaje późny wieczór, gdy w końcu udaje mi się dopaść fotela. Siadam i niemal od razu czuję pulsujący ból w stopach i przyjemnie rozluźniające się mięśnie. Ktoś podaje mi kubek herbaty, gdzieś z odległego zakątka pokoju dobiega mnie ulubiona melodia. Znam każdy jej dźwięk, każde słowo… Automatycznie zaczynam ją nucić i nawet nie zamierzam tego powstrzymywać. Bardzo to lubię, zawsze lubiłam…
Za chwilę zapomnę o zmęczeniu… Będę tylko ja, kubek herbaty i książka. No i ulubiona piosenka, niezmiennie ta sama od lat….
***
W moim domu często podaję kalafiora. Dzieci kochają go chyba w każdej postaci. Zajadają zupy, zapiekanki, ze wspomnianą bułką tartą i masełkiem również. Ja osobiście najbardziej lubię go w formie pieczonej, pełnego aromatycznych przypraw o sprężystym miąższu, wzbogaconego kroplą oliwy i soku z cytryny. Podczas gdy mój mąż na hasło stek, wyobraża sobie soczystą wołowinę, ja widzę kalafiora. Ale egzorcyzmów mimo to nie potrzebuję.
Danie jest tak proste, że niemal nie potrzebuje przepisu, jest jednak tak wyjątkowe i tak smaczne, że warto i nim wspomnieć. Warto też spróbować. Zapraszam więc na steki z kalafiora.
Składniki:
- 1 spory kalafior
- oliwa
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
- natka pietruszki wg uznania
Przygotowanie krok po kroku:
- Ze środka kalafiora, wycinam 2-3 plastry (steki). Resztę, która już się rozsypuję wykorzystuję do innych dań.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam kalafiory, za pomocą pędzelka smaruję oliwą, oprószam utłuczonymi ziarnami kolendry oraz pieprzem i solą. Skrapiam sokiem z cytryny.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam przez około 20-30 minut, do czasu, aż warzywa nabiorą złotego koloru. W połowie czasu pieczenia odwracam na drugą stronę.
- Przekładam na talerze i posypuję posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
- Podaję od razu.
Smacznego!