Śródziemnomorska zupa rybna

Śródziemnomorska zupa  rybna

Bardzo prosta zupa i bardzo smaczna. Bez mąki, zabielania i śmietany - lekka i dietetyczna.

Zdjęcie - Śródziemnomorska zupa  rybna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śródziemnomorska zupa  rybna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

puszka pomidorów (poza sezonem) - w sezonie warto użyć świeżych - ok 4 sztuk

2-3 ząbki siekanego czosnku

1 posiekana biała cebula

1 mała cukinie (zielona albo żółta)

ćwierć litra bulionu rybnego albo warzywnego

kieliszek wytrawnego białego wina (nie koniecznie)

1/2 łyżeczki soli - do smaku

pieprz, tymianek/oregano do smaku

garść siekanej bazylii/kolendry/pietruszki do ozdoby

pół kilo ryby - białej, najlepiej o zwartym mięsie ja użyłam dorsza

 W garnku o grubym dnie podsmażyłam na oliwie czosnek i cebulę. Powinny się zeszklić. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory - bez skóry i pokrojone w kostkę, raczej drobną. Podsmażyłam i dodałam soli, pieprzu oraz bulionu. Dodałam ziół. Przykryłam, zmniejszyłam ogień i gotowałam około 20 minut. Po tych 10 minutach podkręciłam ogień, dodałam do zupy ryby, zamieszałam delikatnie i znów obniżyłam ogień do minimum, przykryłam i gotowałam jakieś 10-15 minut.

Gotowe.

Smacznego.

Inspiracje wzięłam stąd i stąd, a także stąd. Wiem, że inspiracja raczej luźna, ale wybrałam z różnych przepisów dokładnie to co lubię.

PS do zupy można dodać przecieru pomidorowego (raczej nie koncentratu) - będzie wtedy bardziej pomidorowa. Można też dodać więcej dojrzałych pomidorów.

Kategorie przepisów