Śródziemnomorska zupa rybna
Bardzo prosta zupa i bardzo smaczna. Bez mąki, zabielania i śmietany - lekka i dietetyczna.
puszka pomidorów (poza sezonem) - w sezonie warto użyć świeżych - ok 4 sztuk
2-3 ząbki siekanego czosnku
1 posiekana biała cebula
1 mała cukinie (zielona albo żółta)
ćwierć litra bulionu rybnego albo warzywnego
kieliszek wytrawnego białego wina (nie koniecznie)
1/2 łyżeczki soli - do smaku
pieprz, tymianek/oregano do smaku
garść siekanej bazylii/kolendry/pietruszki do ozdoby
pół kilo ryby - białej, najlepiej o zwartym mięsie ja użyłam dorsza
W garnku o grubym dnie podsmażyłam na oliwie czosnek i cebulę. Powinny się zeszklić. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory - bez skóry i pokrojone w kostkę, raczej drobną. Podsmażyłam i dodałam soli, pieprzu oraz bulionu. Dodałam ziół. Przykryłam, zmniejszyłam ogień i gotowałam około 20 minut. Po tych 10 minutach podkręciłam ogień, dodałam do zupy ryby, zamieszałam delikatnie i znów obniżyłam ogień do minimum, przykryłam i gotowałam jakieś 10-15 minut.
Gotowe.
Smacznego.
Inspiracje wzięłam stąd i stąd, a także stąd. Wiem, że inspiracja raczej luźna, ale wybrałam z różnych przepisów dokładnie to co lubię.
PS do zupy można dodać przecieru pomidorowego (raczej nie koncentratu) - będzie wtedy bardziej pomidorowa. Można też dodać więcej dojrzałych pomidorów.