Spękane ciasteczka czekoladowe.

Spękane ciasteczka czekoladowe.

Zdjęcie - Spękane ciasteczka czekoladowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Witam po przerwie. Wakacje, choć krótkie obudziły we mnie nowe pokłady energii. Mój nos przyrumieniony górskim słońcem jeszcze nie zapomniał jak pachniały tatrzańskie świerki, szemrzące strumyki i oczywiście Krupówki. Stojąc u stóp Giewontu nie chciałam być nigdzie indziej. Nawet malownicze krajobrazy odległych kontynentów nie wydawały się wtedy tak kuszące, a cichy szum tajemniczej Siklawicy na długo zatrzymam w pamięci. W lodówce dzielnie leży gromada oscypków, którym trudno mi się oprzeć, a dzieci oglądają poranne seanse bajek na puszystej baranicy.

No, ale zostawmy już te wakacje, czas wziąć się za nadrabianie zaległości. Tych ciasteczek nie trzeba zachwalać. Coś, co pachnie i smakuje czekoladą, broni się samo. Tak też jest z tymi maleństwami. Przygotowuje się je łatwo, można ubrudzić palce w czekoladowym cieście, więc nikt nawet nie zauważy, że oblizujemy paluszki, a choć tym razem robiłam je sama, jestem przekonana, że dzieci miałyby niezłą frajdę podczas ich przygotowywania.

Składniki:

  • 2 i 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 110g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder – do obtaczania ciasteczek

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku rozpuścić masło, uważając by się nie przypaliło.
  2. Garnek (lub miskę) z masłem ustawić na większym, w którym gotuje się woda. Dodać połamaną czekoladę. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, delektując się jej fenomenalnym zapachem.
  3. Masę czekoladową ostudzić.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  5. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy, a następnie żółtka.
  6. Na koniec wymieszać wszystko z masą czekoladową dodając ją stopniowo do masy jajecznej.
  7. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  8. Masę połączyć z mąką i dokładnie wymieszać.
  9. Miskę z ciastem dokładnie przykryć i wstawić do lodówki na noc, by dobrze się schłodziło.
  10. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i łyżeczką nabierać zimne ciasto. W dłoni formować kulki wielkości małych orzechów włoskich i dokładnie obtaczać w cukrze pudrze.
  11. Kulki układać na blasze i piec w temperaturze 165ºC przez około 12 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy spękają i zrobią się lekko matowe. Nie powinno piec się ich zbyt długo, ponieważ wysuszą się i staną zbyt twarde.
  12. Surowe ciasto oczekujące na swoją kolej do upieczenia dobrze będzie trzymać w lodówce, by się nie ogrzewało.
  13. Z podanych składników powinno wyjść około 45 ciastek.

Smacznego ?

Kategorie przepisów