Speculaas
Postanowiłam przypomnieć przepis na Speculaas, ponieważ są tego warte - bardzo smaczne i do tego ładnie wyglądają. Speculaas to popularne w Holandii pierniczki, tradycyjnie wyciskane w drewnianych foremkach. Ja również w ten sposób je robiłam. Uwielbiam moją foremkę. Czeka sobie cały rok na użycie, nie mogłam się już doczekać, kiedy ją wyjmę z szafki ;). Zatem są - pyszne pierniczki Speculaas wg przepisu, który kiedyś znalazłam u Ali. Serdecznie polecam !
Tutaj KLIK moje wykonanie sprzed dwóch lat. Pierniczki Speculaas wędrują do 8 Festiwalu Pierniczków.
Składniki:
*250g mąki
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*po pól łyżeczki: cynamonu, goździków, kardamonu, gałki, imbiru, mielonej kawy i białego pieprzu
*100g masła
*125g cukru trzcinowego ciemnego
*1 jajko
*skorka starta z całej cytryny
*50 g mielonych migdałów
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem, wetrzeć jajko, skórkę z cytryny, na końcu migdały. Do maślanej masy dodawać porcjami przyprawiona mąkę, ciasto uformować w kulę i schować na dzień bądź dłużej w chłodnym miejscu. Następnie formować, bądź wykrawacz pierniki, piec 30 minut w 150 stopniach C (lub 45 minut w 125 stopniach C).
Smacznego :)