Spätzle z brukselką i boczkiem

Spätzle z brukselką i boczkiem

Zimą mam ochotę na potrawy trochę bardziej kaloryczne, sycące i rozgrzewające, a na miskę dobrego makaronu ochotę mam zawsze. Choć to nietypowa pasta, raczej kluseczki przypominające niemieckie szpecle (do zastąpienia makaronem jajecznym albo zwykłym).

Zdjęcie - Spätzle z brukselką i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekka gorycz brukselki dodaje charakteru daniu wzbogaconemu podsmażonym boczkiem i odrobiną parmezanu.

Zdjęcie - Spätzle z brukselką i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem pewna, że się tym połączeniem smaków zachwycicie. Tak jaj ja.

Zdjęcie - Spätzle z brukselką i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spätzle z brukselką i boczkiem

Agata, 8 lutego 2013

Zdjęcie - Spätzle z brukselką i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Brukselkę umyj, pokrój wzdłuż na 2 lub 4 części.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pocięty na kawałeczki boczek, podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij ją. Dolej ok. 1/4 szklanki wody i dodaj brukselkę. Całość wymieszaj. Patelnię przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut na małym ogniu.

Kluseczki (makaron) ugotuj w dużej ilości osolonej wody.

Do brukselki dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Na wierzch każdej porcji zetrzyj nieco parmezanu. Całość możesz lekko skropić oliwą.

Kategorie przepisów