Spätzle z brukselką i boczkiem
Zimą mam ochotę na potrawy trochę bardziej kaloryczne, sycące i rozgrzewające, a na miskę dobrego makaronu ochotę mam zawsze. Choć to nietypowa pasta, raczej kluseczki przypominające niemieckie szpecle (do zastąpienia makaronem jajecznym albo zwykłym).
Lekka gorycz brukselki dodaje charakteru daniu wzbogaconemu podsmażonym boczkiem i odrobiną parmezanu.
Jestem pewna, że się tym połączeniem smaków zachwycicie. Tak jaj ja.
Spätzle z brukselką i boczkiem Składniki
- brukselka - 300 g
- boczek - 150 g, wędzony parzony
- cebula - 1 szt
- śmietana - 4 łyżki
- olej - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- parmezan - 2 łyżki, tarty
- szpecle - ok. 300 g lub inny makaron
Brukselkę umyj, pokrój wzdłuż na 2 lub 4 części.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pocięty na kawałeczki boczek, podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij ją. Dolej ok. 1/4 szklanki wody i dodaj brukselkę. Całość wymieszaj. Patelnię przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut na małym ogniu.
Kluseczki (makaron) ugotuj w dużej ilości osolonej wody.
Do brukselki dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Na wierzch każdej porcji zetrzyj nieco parmezanu. Całość możesz lekko skropić oliwą.