Spatzle

Spatzle
Zdjęcie - Spatzle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 25
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Spatzle to niemiecki makaron, popularny również w Austrii, Szwajcarii, Alzacji. Wyrabia się go z dużej ilości jaj, dzięki temu jest pożywny i miękki. Po wyrobieniu wykłada się go na deskę i nożem odcina płaskie, długie kawałki i zsuwa do gotującej się posolonej wody. Zwykle na talerzu są już polewane roztopionym masłem i podsmażoną tartą bułką. Popularna jest też wersja z serem i na taką ja zapraszam.

Składniki Instrukcje

Na patelnię wrzucić boczek i smażyć tak długo, aż się wytopi. Dodać pokrojoną cebulkę i smażyć na złoto. Następnie dodać ugotowane spatzle.

Wariant 1:

Przełożyć spatzle z cebulą i boczkiem do naczynia żaroodpornego i przekładać warstwami startego sera. Zapiekać w piekarniku ok. 10 min.

Wariant 2:

Do spatzli na patelni dodać starty żółty ser, przemieszać. przykryć i trzymać na ogniu, aż ser się rozpuści.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

Zdjęcie - Spatzle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów