Spatzle
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Spatzle to niemiecki makaron, popularny również w Austrii, Szwajcarii, Alzacji. Wyrabia się go z dużej ilości jaj, dzięki temu jest pożywny i miękki. Po wyrobieniu wykłada się go na deskę i nożem odcina płaskie, długie kawałki i zsuwa do gotującej się posolonej wody. Zwykle na talerzu są już polewane roztopionym masłem i podsmażoną tartą bułką. Popularna jest też wersja z serem i na taką ja zapraszam.
Składniki- spatzle - 500 g
- boczek wędzony - 150 g
- ser Ementaler lub Gruyer - 200 g
- cebula - 1 szt.
- natka pietruszki - wg uznania
Na patelnię wrzucić boczek i smażyć tak długo, aż się wytopi. Dodać pokrojoną cebulkę i smażyć na złoto. Następnie dodać ugotowane spatzle.
Wariant 1:
Przełożyć spatzle z cebulą i boczkiem do naczynia żaroodpornego i przekładać warstwami startego sera. Zapiekać w piekarniku ok. 10 min.
Wariant 2:
Do spatzli na patelni dodać starty żółty ser, przemieszać. przykryć i trzymać na ogniu, aż ser się rozpuści.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)