Spaghetti ze swojskim sosem
Spaghetti kto nie lubi tego dania chyba raczej nie ma takich osób zwłaszcza że jest to danie dość szybkie w przygotowaniu, powiedzcie mi proszę czy wolicie swojski sos do mięsa czy bardziej sięgacie po kupny ? ja osobiście rzadko jadam spaghetti ponieważ za nim nie przepadam ale jak już przygotuję ze względu na córkę która je uwielbia to oczywiście robię samodzielnie sos. Raz że jest o wiele smaczniejszy a dwa wiem co jem i co dodaję, tak więc zabieram się za napisanie specjalnie dla was przepisu na pyszny sos słodko - kwaśny a zarazem zapraszam do zapoznania się z nim
składniki :- 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 420 g,
- 1 średnia cebula czerwona,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1,5 szklanki przegotowanej wody,
- o,5 łyżki czosnku staropolskiego mielonego,
- 1 łyżka oleju KUJAWSKI pomidor, czosnek, bazylia,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- 0,5 łyżki soli czosnkowej,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżka suszonych warzyw
Tak jak obiecałam zabieramy się za przygotowanie spaghetti, początkowo wstawić wodę soląc ją aby się zagotowała, po zagotowaniu dodać makaron spaghetti i na wolnym ogniu gotować go do miękkości kto jaką lubi ja wolę bardziej miękki, w trakcie gotowania do makaronu wlać łyżkę oleju również KUJAWSKI lecz słonecznikowy. Gdy makaron gotuje się na wolnym ogniu przygotowujemy składniki do sosu z mięsem na spaghetti, na większą patelnię wlać olej KUJAWSKI z ziołami rozgrzać go a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobniejszą kostkę, cały czas mieszając doprowadzić do zeszklenia dodanej cebuli jak już cebula jest gotowa wtedy przełożyć mięso mielone i podsmażyć go do czasu wyparowania z niego wody
W trakcie smażenia się mięsa cały czas mieszać za pomocą widelca aby mięso się nie skawaliło i wsypać majeranek oraz suszony czosnek staropolski a także sól czosnkową chwilę jeszcze podsmażyć na dużym ogniu. Po tym czasie wlać 1,5 szklanki wody przegotowanej ( nie może być zimna ponieważ mięso będzie wtedy twarde ), wsypać suszoną włoszczyznę i nadal smażyć lecz już na wolnym ogniu do czasu aż ze smażącego się mięsa z wodą wyparuje 0,5 szklanki wody a suszone warzywa będą wystarczająco miękkiePo wyparowaniu podanej ilości wody przełożyć cały koncentrat pomidorowy i wsypać cukier wymieszać dokładnie i smażyć przez chwilę aż zrobi się podczas smażenia odpowiedni sos czyli nie za rzadki i nie za gęsty taki w sam raz do makaronu spaghetti. Gdy sos jest już wyjątkowo dobry i taki jaki nam potrzebny zdjąć z ognia i wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać i gotowe, przygotowany sos z mięsem nie ma potrzeby aby go dosalać ponieważ była dodana sól czosnkowa oraz lubczyk co daje nam wystarczającą ilość soli. Ah bym zapomniała w czasie gdy doprawiamy mięso z sosem makaron odlewamy i hartujemy zimną wodą aby się nie kleiłPrzygotowane mięso z własnym sosem podałam z ugotowanym osobno makaronem spaghetti, już na talerzu można posypać jeszcze suszona natką pietruszki, dodatkowo można posypać żółtym serem startym na tarce jarzynowej lub tarce jarzynowej drobnej ale to już kto jak woli. U mnie córka nie chciała sera więc go nie podawałam w sumie ja też nie przepadam za żółtym serem, takie danie jest szybkie w przygotowaniu bo zajmuje niespełna 30 minut a tak prawidłowo zrobiłam je w 20 minut czyli przygotowanie sosu. Bo dużo jest zależne od tego jakie mamy mięso i jak zostało zmielone jeżeli będzie mielone na dużych oczkach to mięso będzie dłużej się smażyć, jak najbardziej polecam przygotowywanie sosu samodzielnie