Spaghetti z tuńczykiem
Gdy głodek doskwiera, a w kuchni nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu... polecamy pyszne spaghetti z tuńczykiem. Przygotujesz je w mgnieniu oka!
Ryby są jednym z najistotniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Są one źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania, dlatego tym bardziej zachęcamy do ich jedzenia, np. w postaci makaronu z tuńczykiem.
Składniki:
- 150 - 200 g makaronu spaghetti
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub w oleju)
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- szczypta cukru
- sól, pieprz, ostra papryka
- zioła (wg uznania: prowansalskie, oregano, natka pietruszki...)
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dojadaj pomidory z puszki, kilka łyżek oliwy z oliwek i całość gotuj przez chwilę. Dodaj tuńczyka, następnie odrobinę cukru i dopraw sos solą pieprzem, ostrą papryką i ziołami.
Sos podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti.
Do przygotowania potrawy użyłyśmy makaronu spaghetti 100% durum "Mamma Mia"