Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

Gdy głodek doskwiera, a w kuchni nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu... polecamy pyszne spaghetti z tuńczykiem.  Przygotujesz je w mgnieniu oka! 
Ryby są jednym z najistotniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Są one źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania, dlatego tym bardziej zachęcamy do ich jedzenia, np. w postaci makaronu z tuńczykiem.

Zdjęcie - Spaghetti z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 - 200 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub w oleju)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • zioła (wg uznania: prowansalskie, oregano, natka pietruszki...)


Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dojadaj pomidory z puszki, kilka łyżek oliwy z oliwek i całość gotuj przez chwilę. Dodaj tuńczyka, następnie odrobinę cukru i dopraw sos solą pieprzem, ostrą papryką i ziołami.

Sos podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti.

Zdjęcie - Spaghetti z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Do przygotowania potrawy użyłyśmy makaronu spaghetti 100% durum "Mamma Mia"


Zdjęcie - Spaghetti z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów