Spaghetti z pieczarkami i mascarpone
Ten makaron, znaleziony na blogu Ireny i Andrzeja robiłam już dwa lub trzy razy ;) Wszystkim zawsze smakuje, a robi się szybciutko. Polecam wszystkim makaronożercom ;)
SPAGHETTI Z PIECZARKAMI I MASCARPONE
(4 porcje)
400 g spaghetti,
2-3 łyżki masła,
250 g pieczarek,
1-2 ząbki czosnku,
250 g mascarpone,
3-4 łyżki śmietany,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz
Pieczarki obrać i pokroić w drobne plasterki. Na patelni lub w rondlu roztopić masło. Smażyć pieczarki, aż zmiękną, a woda odparuje. W trakcie smażenia dodać czosnek. Dodać mascarpone i mieszać, aż ser się stopi i wszystko ładnie się połączy. Dodać śmietanę i posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i jeszcze gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu.
SPAGHETTI Z PIECZARKAMI I MASCARPONE
(4 porcje)
400 g spaghetti,
2-3 łyżki masła,
250 g pieczarek,
1-2 ząbki czosnku,
250 g mascarpone,
3-4 łyżki śmietany,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz
Pieczarki obrać i pokroić w drobne plasterki. Na patelni lub w rondlu roztopić masło. Smażyć pieczarki, aż zmiękną, a woda odparuje. W trakcie smażenia dodać czosnek. Dodać mascarpone i mieszać, aż ser się stopi i wszystko ładnie się połączy. Dodać śmietanę i posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i jeszcze gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu.