Spaghetti z kurczakiem i kurkami
Kurki, kurki, kurki!!! Kiedy oglądałam posty z ich udziałem na innych blogach to niemal zieleniałam z zazdrości. Na złość nigdzie nie mogłam ich znaleźć (z drugiej strony bardzo skrupulatnie nie szukałam). Aż tu nagle, zupełnie niespodziewanie są! Najpierw zwróciłam uwagę na słodki koszyczek, w który były zapakowane (lecę na takie pierdoły). Bardzo dawno nie jadłam kurek dlatego na początku chciałam zrobić z nich coś klasycznego. Proporcje i elementy przygotowania potrawy wzięłam z głowy. Chociaż jak wspomniałam jest to dość klasyczne danie.
Składniki: (3-4 osoby)
I co dalej? :
Makaron ugotuj w sposób al dente. Na rozgrzanej patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię kiedy cebula będzie gotowa. Podsmażaj, aż mięso przestanie być surowe. Po tym czasie wrzuć na patelnię kurki, które będą dość grubo pokrojone. Duś je około 8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie kurki zmniejszą swoją objętość, a na patelni powinien pojawić się sos. Wylej go z patelni do miseczki i rozrób w nim śmietanę, po czym całość wlej z powrotem na patelnię. Dopraw solą i pieprzem wg. uznania. Podgrzewaj jeszcze 3 minuty i podawaj!
PrzepisoTeka na Facebook'u
Składniki: (3-4 osoby)
- 400 g pełnoziarnistego spaghetti
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 250 g kurek
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- sól, pieprz
I co dalej? :
Makaron ugotuj w sposób al dente. Na rozgrzanej patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię kiedy cebula będzie gotowa. Podsmażaj, aż mięso przestanie być surowe. Po tym czasie wrzuć na patelnię kurki, które będą dość grubo pokrojone. Duś je około 8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie kurki zmniejszą swoją objętość, a na patelni powinien pojawić się sos. Wylej go z patelni do miseczki i rozrób w nim śmietanę, po czym całość wlej z powrotem na patelnię. Dopraw solą i pieprzem wg. uznania. Podgrzewaj jeszcze 3 minuty i podawaj!
PrzepisoTeka na Facebook'u