Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami
Klasyczny makaron spaghetti smakuje wyśmienicie nie tylko podawany z sosem pomidorowym czy bolońskim ale także z owocami morza i warzywami. Polecamy Wam smaczny obiad na włoską nutę , który przyrządzicie w zaledwie 15 minut. Dla osób, które nigdy nie kosztowały tych skorupiaków jest to świetny pomysł aby poznać ze wspaniałym smakiem krewetek białych.



Porcja: 2 Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności : łatwe
Składniki:
  • 250 g krewetek białych
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • ¼ cytryny
  • sól, pieprz


Zdjęcie - Spaghetti z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Spaghetti z krewetkami

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek również i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz paprykę i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy obrane i wyczyszczone krewetki, dusimy chwilę aż krewetki będą gotowe (my kupiliśmy krewetki już obrane). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, z reguły 8-10 minut w lekko osolonej wodzie. Jedną chochelkę wody z gotującego się makaronu (pod koniec gotowania) dodajemy do warzyw z krewetkami dzięki czemu powstanie nam gęsty sos. Makaron dodajemy na patelnię do warzyw z krewetkami i mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu, polewając odrobiną oliwy.

Kategorie przepisów