Spaghetti z botwinką
Makarony z warzywami to moje ulubione dania.
Każde warzywo doskonale pasuje do makaronu i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy.
W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola.
Pyszna, świeżutka botwinka zagościła na moim talerzu w towarzystwie spaghetti.
Przyznam, że nie łatwo jest kupić we Włoszech botwinkę , ponieważ tutaj jej się nie jada........a jeśli już , to tak jak wszystkie zielone liście /ugotowane , skropione oliwą i octem/. Moja propozycja to pyszne spaghetti razowe ze świeżą botwinką.
Składniki: /2 porcje/
- 200 g makaronu spaghetti /razowy
- 1 mały pęczek botwinki
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- zielony koperek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz /do smaku
- 2 łyżki ricotty
- 1 łyżka startego parmezanu
Wykonanie:
-Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę drobno pokroić. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek. -Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić, nastepnie wrzucić liście . -Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać lub poruszać patelnią.
-Botwinka powinna zmięknąć pod wytworzonej wpływem pary. -Zdjąć pokrywkę , dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. -W międzyczasie ugotować makaron. -Ugotowany, przecedzony makaron przesypać na patelnię, dodać starty parmezan i delikatnie wymieszać. -Spaghetti przełożyć na talerze, na wierzchu nałożyć kleks ricotty, skropić octem balsamicznym i udekorować świeżym koperkiem.