Spaghetti pełnoziarniste z sosem serowo-pieczarkowym
Dawno mnie nie było, ale wracam z prawdziwą perełką. Prostota i smak - sos pieczarkowo-serowy.
Inspiracją było dla mnie spaghetti fungi, którym zajadaliśmy się podczas tegorocznej majówki na wyspie Vis w Chorwacji.
Ja zrobiłam go do pełnoziarnistego makaronu spaghetti, ale jestem pewna, że świetnie będzie pasował nie tylko do makaronu, ale również do kasz, ryżu, ziemniaków, a nawet gotowanych warzyw.
Nie mam zbyt wiele do powiedzenia poza tym, że to błyskawiczne, skromne danie, ale po prostu
prze pysz ne ;)
Jak zrobić sos serowo-pieczarkowy? Składniki:
1/2 kg małych pieczarek
2 trójkąciki śmietankowego serka topionego
4 czubate łyżki śmietany 18% (może być 10% gęsty jogurt grecki)
1 duża, drobno posiekana cebula
4 ząbki czosnku
2-3 posiekane dymki (lub duża garść posiekanego szczypiorku)
1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki pszennej albo ryżowej
sól, pieprz
paczka ugotowanego, pełnoziarnistego spaghetti.
Sposób Przygotowania:
Pieczarki umyć, przekroić na pół i posiekać w jak najcieńsze plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę. Kiedy się lekko zrumieni dodać pieczarki i smażyć, aż wyparuje z nich woda. Dopiero wtedy posolić i dodać czosnek i serki topione (najlepiej rozgnieść je widelcem na patelni). Smażyć kilka minut, aż do rozpuszczenia serków (można dodać odrobinę wody, żeby łatwiej się rozpuściły).
W międzyczasie śmietanę rozmieszać z mąką i 1/2 litra zimnej wody, dodać do pieczarek i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos będzie gotowy, kiedy zgęstnieje.
Na koniec wyłączyć gaz, oprószyć wszystko świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie dosolić, dodać posiekaną dymkę i wymieszać.
Smacznego :)