Spaghetti Napoli
Składniki
- 400 g pomidorów z puszki (można również użyć świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 90 g cebuli
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 10 listków bazylii
- 30 g parmezanu
- 300 g makaronu do spaghetti
Cebulkę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pomidory, passatę oraz suche przyprawy i cukier. Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.
W tym czasie można zacząć gotować makaron.
Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz starty parmezan. Mieszamy sos z odcedzonym makaronem. Podajemy udekorowane listkiem bazylii.
Smacznego !