Spaghetti con porri
Takie to...nieapetyczne! :) Ale smakuje nieźle, pod warunkiem, że się lubi białe wino, no i oczywiście pory. Jeśli macie ochotę na coś orzeźwiającego, lekkiego, a zarazem pożywnego, zróbcie...spaghetti z porami. Mniam!
/źródło: Notme gotuje/
Spaghetti con porri. Spaghetti z porami.
Składniki:
- 250g spaghetti
- szklanka białego wytrawnego wina (może być więcej jeśli lubicie białe wino)
- 2 - 3 duże pory
- 4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- oliwa z oliwek lub olej
- 1,5 łyżki sezamu (opcjonalnie)
- parmezan do posypania (lub inny ser)
- sól
- pieprz
Pory myjemy, odkrawamy górne ciemno zielone liście, pozostałe części kroimy w niewielkie słupki. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę podsmazamy, dodajemy pory, sezam i startą skórkę z cytryny, dusimy do miękkości. Następnie wlewamy wino i doprawiamy sokiem z cytryny ( z ok. 1/2 cytryny lub więcej). Gotujemy ok. 5 - 10 minut. Do gotowego sosu dodajemy ugotowane spaghetti i dkładnie mieszamy przez chwilę podgrzewając bez przykrycia.
Podajemy gorące, posypane sezamem.
Smacznego!