Spaghetti con porri

Spaghetti con  porri

Takie to...nieapetyczne! :) Ale smakuje nieźle, pod warunkiem, że się lubi białe wino, no i oczywiście pory. Jeśli macie ochotę na coś orzeźwiającego, lekkiego, a zarazem pożywnego, zróbcie...spaghetti z porami. Mniam!

Zdjęcie - Spaghetti con  porri  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Notme gotuje/

Spaghetti con porri. Spaghetti z porami.

Składniki:

  • 250g spaghetti
  • szklanka białego wytrawnego wina (może być więcej jeśli lubicie białe wino)
  • 2 - 3 duże pory
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 1,5 łyżki sezamu (opcjonalnie)
  • parmezan do posypania (lub inny ser)
  • sól
  • pieprz

 

Pory myjemy, odkrawamy górne ciemno zielone liście, pozostałe części kroimy w niewielkie słupki. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę podsmazamy, dodajemy pory, sezam i startą skórkę z cytryny, dusimy do miękkości. Następnie wlewamy wino i doprawiamy sokiem z cytryny ( z ok. 1/2 cytryny lub więcej). Gotujemy ok. 5 - 10 minut. Do gotowego sosu dodajemy ugotowane spaghetti i dkładnie mieszamy przez chwilę podgrzewając bez przykrycia.

Podajemy gorące, posypane sezamem.

Smacznego!

Kategorie przepisów