Spaghetti Carbonara ze szparagami
Sezon szparagowy otwieram Carbonarą we wiosennej odsłonie z zielonymi szparagami i koperkiem. Klasyczna włoska carbonara to makaron z rumianym boczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano. Oczywiście przepisów na tę potrawę jest wiele i każdy ją robi na swój sposób. Jeśli lubicie i robicie ze śmietaną, zróbcie według własnych upodobań. Dodajcie jednak pęczek zielonych szparagów i koperku, a gwarantuję że odkryjecie nowe oblicze carbonary.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
500 g zielonych szparagów
4 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku
4 jajka
posiekany koperek
60 g sera grana padano
sól, pieprz
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, tak aby się przyrumienił i wytopił. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki, a pozostałe łodyżki kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i także kroimy w plasterki. Szparagi i czosnek dodajemy na patelnię do boczku i smażymy około 3 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy posiekany koperek i połowę startego sera, mieszamy widelcem. Makaron przekładamy bezpośrednio z garnka z wodą na patelnię z boczkiem i szparagami, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajka, mieszamy, do momentu aż powstanie kremowy sos, który oblepi makaron. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
500 g zielonych szparagów
4 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku
4 jajka
posiekany koperek
60 g sera grana padano
sól, pieprz
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, tak aby się przyrumienił i wytopił. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki, a pozostałe łodyżki kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i także kroimy w plasterki. Szparagi i czosnek dodajemy na patelnię do boczku i smażymy około 3 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy posiekany koperek i połowę startego sera, mieszamy widelcem. Makaron przekładamy bezpośrednio z garnka z wodą na patelnię z boczkiem i szparagami, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajka, mieszamy, do momentu aż powstanie kremowy sos, który oblepi makaron. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera.